Hva er strikkefastheten min?
Det kan være forvirrende med strikkefasthet! Her er noen tips som kanskje kan hjelpe.
❤️Er du nybegynner? Klikk her!
Hva er strikkefasthet?
Strikkefastheten måles som antall masker som får plass på 10 cm i bredden. I mine oppskrifter er det kun i bredden du trenger å måle, siden lengden på plagget bare måles i hvor mange cm du strikker.
Det å vite hvilken strikkefasthet man strikker med er viktig for å kunne få de målene man vil ha på plagget. Hvis strikkefastheten er en annen enn man har lagt opp etter risikerer man å få et plagg som ikke passer.
- Hvis du strikker med en høyere strikkefasthet enn i oppskriften blir plagget mindre.
- Hvis du strikker med en lavere strikkefasthet enn i oppskrfiten blir plagget større.
- Tykkere pinnere gir færre masker på 10 cm, altså lavere strikkefasthet.
- Tynnere pinner gir flere masker på 10 cm, altså høyere strikkefasthet.
PRØVELAPP
Når jeg skal begynne på et nytt plagg har jeg ofte en idé om et bestemt plagg/konstruksjon/tekstur/farge som jeg vil ha. Det første jeg gjør er å teste garnet med et par forskjellige pinnetykkelser. Dette gjør jeg for å se hvor tett garnet kler å strikkes. Da legger jeg bare opp noen få masker og strikker et par pinner for å få en idè. Når jeg har en idè om hvilken pinnetykkelse som funker best rekker jeg opp småprøvene og strikker en ordentlig prøvelapp.
Ordentlig prøvelapp
Til den ekte prøvelappen legger jeg opp ca ti masker fler enn jeg forventer å få i strikkefasthet (her kan du ta utgangspunkt i den anbefalte strikkefastheten på lappen rundt garnet eller et anslag fra småprøvene). Ikke legg opp samme antall masker som strikkefastheten sier, for hvis du da strikker litt strammere og lappen blir feks 8 cm bred, så vet du ikke hva din faktiske strikkefasthet er. Så målet er at lappen skal bli MER enn 10 cm bred.
Så strikker jeg en lapp som er 12-15 cm lang. Det er viktig at lappen strikkes i samme struktur som plagget jeg skal strikke senere. Så hvis jeg skal strikke en hals, og oppskriften skriver at strikkefastheten er målt i vrangbord, så må lappen også strikkes i vrangbord. Helst skal den strikkes med samme pinner og metode også, så hvis halsen strikkes rundt på en liten rundpinne, bør lappen også strikkes sånn. Da må du i så fall legge opp dobbelt så mange masker som ved en lapp som strikkes frem og tilbake.
Når lappen er ferdig skyller jeg den godt i vann, klemmer ut vannet med et håndkle og legger den til tørk. Når lappen er tørr legger jeg et målebånd/linjal over og teller antall masker på 10 cm i bredden, uten å strekke i lappen.
De fleste strikkede plagg utvider seg litt når de vaskes. Det er derfor veldig lurt å vaske prøvelappen sin på samme måte som man tenker å vaske det ferdige plagget før man måler strikkefatsheten.
Kremt kremt:
Jeg strikker prøvelapp for alle større plagg. Men til mindre plagg må jeg innrømme at jeg heller bare ser på starten av plagget som en prøvelapp. Hvis jeg strikker småting som sokker/votter der bredden er mindre enn 10 cm, teller jeg bare antall masker på 5 cm og ganger med to. Hvis strikkefastheten er en annen enn jeg trodde må jeg enten rekke opp og bytte til andre pinner eller legge opp et annet maskeantall. Eller så ble det gavestrikk gitt.
Til plagg som skjerf, sjal o.l. der passformen ikke er så viktig er heller ikke strikkefastheten så viktig.