BYTTE GARNTYPE?


HVORDAN BEREGNE GARNMENGDE NÅR DU BYTTER GARNTYPE

 

FORMEL:

Total løpelengde originalgarn / løpelengde per nøste nytt garn = antall nøster nytt garn

 

 

MER DETALJERT FORKLARING: 

1: LØPELENGDE ORIGINALGARN:

Se først på originalgarnet og finn ut hva løpelengde per nøste er (hvor mange meter garn det er på hvert nøste). Dette står på garnets magebånd, og på produsentens nettsider.

EKS: Originalgarnet er Heavy Merino fra Knitting for Olive. Det har 125 meter garn på hvert nøste.

 

2: TOTALT ANTALL NØSTER ORIGINALGARN:

Se så i oppskriften på hvor mye garn det står  at du trenger for din størrelse. Som regel står garnmengden oppgitt i gram (står det oppgitt antall nøster kan du hoppe rett til punkt 3).

EKS: Det står at du trenger 350 gram Heavy Merino fra Knitting for Olive. 

Del garnmengden på antall gram i ett nøste for å finne hvor mange nøster du trenger. 

EKS: Ett nøste Heavy Merino veier 50 gram.

350 gram / 50 gram = 7 nøster.

 

3: TOTAL LØPELENGDE ORIGINALGARN:

Gang originalgarnets løpelengde per nøste med antall nøster du trenger for å finne ut hvor mange meter garn du trenger totalt for din størrelse. 

EKS: 125 meter x 7 nøster = 875 meter totalt. 

 

4: TOTALT ANTALL NØSTER NYTT GARN:

Finn løpelengden per nøste for det nye garnet du ønsker å bruke. Del total løpelengde (som du fant i punkt 3) på løpelengde per nøste for det nye garnet for å finne antall nøster du trenger av det nye garnet. Rundt opp til nærmeste hele tall.

EKS: Rauma Fivel har 100 meter på ett nøste. 

875 meter / 100 meter = 8,75 nøster

Du trenger 9 nøster Rauma Fivel. 

(Dette gjelder om du strikker samme størrelse og med samme strikkefasthet som i oppskriften. Hvis du endrer størrelse/fasthet, kan det være du trenger mer/mindre garn)


VIKTIG Å TENKE PÅ HVIS DU BYTTER GARN:

Hvis du ikke vil måtte regne og gjøre endringer i oppskriften når du strikker, er det viktig å vite at du klarer å få samme strikkefasthet på garnet du bytter til, som den strikkefastheten som står i oppskriften, og at du kommer til å like stoffet du lager. Strikk en prøvelapp med det nye garnet for å sjekke hvilken pinnetykkelse du må bruke for å få riktig strikkefasthet, og sjekk at du liker stoffet du får. Du må kanskje bruke tykkere pinner med litt tynt garn, eller tynnere pinner med litt tykt garn for å få riktig strikkefasthet. 

EKS: I oppskriften står det at strikkefastheten er 18/10 med garnet Heavy Merino fra Knitting for Olive. 

A: Du vil bytte til Rauma Lamull, som har en anbefalt strikkefasthet på 28/10. Du vil få et veldig mye luftigere stoff enn originalen. Jeg ville ikke anbefalt å bytte til dette.

B: Du vil bruke Rauma Finull, som har en anbefalt strikkefasthet på 24-26/10. Stoffet vil bli en del luftigere enn originalen, men det kan gå fint å bytte om du liker det nye stoffet.

C: Du vil bytte til Rauma Fivel, som har anbefalt strikkefasthet 16-18/10. Stoffet ditt blir kanskje litt tettere enn på originalen, men det bør gå veldig fint å bytte.

D: Du vil bruke Rauma Vams, som har en anbefalt strikkefasthet på 14-16/10. Du vil få et ganske mye tettere stoff en originalen. Jeg ville ikke anbefalt å bytte til dette.